Zimowy jadłospis maluszka

Zdrowe odżywianie jest jednym z ważniejszych aspektów życia we wczesnych latach dziecka. Odpowiedni jadłospis zapewnia dobre samopoczucie, odpowiedni rozwój psychofizyczny oraz wykształcenie odpowiedniego systemu odpornościowego.

Gdy temperatura spada, a dzień staje się krótszy, poziom energii może znacznie spadać, podobnie jak nasze samopoczucie i nastrój. Dzieci mogą być mniej aktywne w chłodne, zimowe miesiące, dlatego szczególnie ważne jest, aby skupić się na odpowiednim odżywianiu w tej porze roku. Zmiany nastroju, energii, koncentracji, apetytu i snu są dość powszechne. Wybór zdrowej żywności może również pomóc w utrzymaniu zdrowia psychicznego Twojego dziecka. Dlatego tak ważne jest zachęcanie rodziców do odpowiednio zbilansowanej diety i szczegółowe planowanie posiłków dla swojego malucha. Niestety mamy i tatusiowie muszą nakarmić całą rodzinę, a uszczęśliwienie wszystkich jest niemożliwe, zwłaszcza w tych trudnych finansowo czasach. Jednak wcale nie musisz napadać na bank, aby osiągnąć zadowalający cel. Menu zdrowego odżywiania może być proste i pasować do rutyny rodziny – w tym do ilości czasu oraz ilości pieniędzy.

Każda rodzina korzysta z szybkich i łatwych przepisów na posiłki i niektórych gotowych produktów w słoiczkach – to nie grzech, jednak cała idea polega na tym, aby rodzice planowali z wyprzedzeniem, co pozwala im kontrolować swój budżet i korzystać ze specjalnych ofert i promocji dostępnych w sklepach. Odpowiedni jadłospis przeznaczony dla małych dzieci, dzieci w wieku szkolnym i dorosłych, spełnia wszystkie wymagania zdrowego odżywiania, zawiera dużo owoców i warzyw, tłuste ryby raz w tygodniu, białą rybę, makaron, rośliny strączkowe oraz białe mięso.

Posiłki, które są niedrogie i mają krótki czas przygotowania, łączą tradycyjne potrawy rodzinne z nowymi pomysłami i mogą być zmieniane z dnia na dzień zgodnie z życzeniem.
Wskazówka: śniadanie może być proste; w ciągu tygodnia większość rodzin musi wstawać wcześnie, a przecież dostępna jest szeroka gama płatków śniadaniowych, musli, ale też opcje takie jak gotowe owsianki do zrobienia.
Rozważ uwzględnienie następujących pokarmów, aby pomóc swoim dzieciom zachować zdrowie tej zimy.

Kalafior

To warzywo jest znane ze swojej wysokiej zawartości fitochemicznej i potencjału zapobiegania wystąpienia nowotworów i stanów zapalnym. Kalafior sam w sobie jest pyszny, ale łatwo komponuje się także z innymi smakami. Jest bogaty w witaminę C i dobrym źródłem witaminy K, co bardzo ważne jest dla utrzymanie zdrowego układu odpornościowego i zdrowych kości. Ale to nie wszystko. Kalafior jest również dobrym źródłem kwasu foliowego, witamin z grupy B, ważnych dla wzrostu i rozwoju, podczas gdy błonnik pokarmowy zapewnia stabilny poziom energii i dobre trawienie. Kalafior można naprawdę pysznie przyrządzić, ale jeśli Twoje dziecko ma niechęć do jedzenia warzyw, spróbuj zrobić „ryż” z kalafiora.

Słodkie ziemniaki – bataty

Inne świetne źródło błonnika pokarmowego to słodkie ziemniaki, które są również bogate w witaminę A i potas. Ich łagodny, słodki smak sprawdza się we wszystkich przepisach. Puree ze słodkich ziemniaków można stosować i przygotowywać na różne sposoby, w tym makaronie i serze, płatkach owsianych i ciastkach. Bataty można także wprowadzić jako zamiennik dla frytek i zwykłych ziemniaków.

Klementynki

Klementynki to urocze i malutkie zimowe cytrusy, bogate w witaminę C, która pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Dostarczają również błonnika pokarmowego. Dzieci uwielbiają to, że są malutkie i zwykle pozbawione pestek, łatwe do obierania i przyjemne w jedzeniu, dzięki czemu idealnie nadają się do szkolnych pudełek śniadaniowych lub przekąsek. Możesz je również wrzucić jako dodatek do sałatek, dzięki czemu warzywa staną się dla dziecka bardziej atrakcyjne.

Czego natomiast należy unikać przygotowując dziecięcy jadłospis?

Jako rodzic chcesz przede wszystkim chronić i odpowiednio pielęgnować swoje małe dziecko. Oznacza to podawanie im tylko najlepszej mieszanki składników odżywczych.
Wiemy, jak stresujące może być znalezienie wysokiej jakości jedzenia dla swojego dziecka, które są pożywne i nie zawierają potencjalnie niebezpiecznych składników dla zdrowia malucha. Dlatego poniżej przedstawione zostały składniki, których lepiej unikać w dziecięcej diecie.
Jeśli widzisz te składniki w produkcie dla swojego dziecka, czas na zmianę, aby Twoje dziecko było zdrowsze, a Ty będziesz mieć większy spokój ducha.

Cukier

Nie bez powodu mówi się, że ,,cukier to biała śmierć’’. Zatem tym bardziej tym bardziej unikajmy go w posiłkach dla naszych dzieci.
Tego słodkiego składnika jednak praktycznie nie da się uniknąć, ponieważ występuje w większości produktów, które spożywamy. Może uzależniać, dlatego zaleca się ograniczenie spożycia do 25–35 gramów dziennie. Cukier to też węglowodan – to naturalne cukry, podobne do tych pochodzących z owoców, ale węglowodany to także cukry rafinowane i przetworzone. Niestety w niektórych popularnych markach żywności również dla niemowląt występuje cukier – w niektórych nawet w tak wysokich ilościach jak w słodkich napojach! Dla dzieci spożycie nadmiaru cukru może prowadzić do otyłości, a także właśnie do wczesnego uzależnienia do tego składnika.

Konserwanty

Jak sama nazwa wskazuje, konserwanty są używane do konserwowania żywności, aby miała dłuższy okres przydatności do spożycia. Jednak w konserwantach nie ma nic naturalnego – wszystko jest sztuczne i zabarwione chemią. Same składniki, które trafiają do żywności dla maluszków mogą zostać zakonserwowane – bardzo często soki z owoców są poddawane konserwacji. W niektórych przypadkach konserwanty mogą nasilać alergie pokarmowe u dzieci i wywoływać niepożądane reakcje żołądkowe.

Oleje roślinne

Oleje roślinne są często używane do smażenia żywności. Często zawierają duże ilości oleju rzepakowego. Przetwarzany przemysłowo olej roślinny może zawierać wiele szkodliwych i nawet toksycznych substancji! Istnieje wiele zdrowszych olejów, ale przede wszystkim trzeba dokładnie zapoznać się ze składem.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*