Świąteczne przepisy dla malucha.

Zdrowe i lekkie Święta Wielkanocne z maluchem.

Święta Wielkanocne już tuż-tuż a Ty zastanawiasz się co podać swojemu kilkulatkowi? Jakie potrawy wielkanocne będą najlepsze i najzdrowsze dla Twojego malucha? Poniżej przedstawiamy kilka naszych propozycji, które z pewnością urozmaicą wielkanocny stół, sprawią Wam wiele rodzinnej radości podczas ich przyrządzania, a przede wszystkim będą wspaniale smakować. Nasze świąteczne przepisy dla malucha są zbiorem lekko zmodyfikowanych dań wielkanocnych dla dorosłych, ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a składniki są bardzo przystępne cenowo. Zaskoczysz się, jak lekkie i zdrowe są to potrawy, gdyż to zupełnie inna perspektywa kulinarna dla Świąt Wielkanocnych, bez mdłego majonezu i ogromnej ilości jajek.

Świąteczne przepisy dla malucha:

  • Duszone polędwiczki z królika;
  • Wielkanocny żurek drobiowy;
  • Lekki pasztet drobiowy;
  • Mazurek serowy;

Duszone polędwiczki z królika

Składniki:

  • 300 g polędwiczki z królika
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 młode cebulki dymki
  • łyżka stołowa śmietanki 30%
  • 2 średnie dojrzałe pomarańcze

Przygotowanie
Polędwiczki dokładnie umyj i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Cebulkę umyj, obierz ze skórki i drobno posiekaj, dodaj do polędwiczek i zalej bulionem. Duś przez około 15 minut pod przykryciem i wyciągnij mięso. Nie doprowadź do zbyt długiego duszenia, gdyż mięso stanie się twarde i gumowe. Pomarańcze umyj, z jednej z nich zetrzyj pomarańczową część skórki na tarce o drobnych oczkach, następnie obie obierz i pokrój tak, aby było jak najwięcej miąższu, bez białych błonek. Do bulionu dodaj łyżkę śmietanki, pokrojone pomarańcze i skórę. Gotuj przez około 5, do 8 minut mieszając co jakiś czas. Polędwiczki pokrój w plasterki, ułóż na talerzu i polej sosem. Idealnym dodatkiem do polędwiczek będzie lekka sałatka na bazie sałaty lodowej i świeżych warzyw.

Wielkanocny żurek drobiowy

Składniki:

  • średnie skrzydełko drobiowe
  • 2 marchewki
  • średnia pietruszka
  • ćwiartka selera
  • 2 ziemniaki
  • duża cebula
  • ząbek czosnku
  • szklanka żurku instant
  • pół szklanki śmietany 12%
  • listek laurowy
  • kilka kuleczek ziela angielskiego
  • sól, pieprz, majeranek
  • natka pietruszki do przystrojenia

Przygotowanie
Mięso i warzywa dokładnie oczyść, obierz jarzyny i wrzuć wszystko do średniego garnka i zalej wodą. Dodaj listek laurowy i kuleczki ziela angielskiego. Dodaj przypaloną nad palnikiem cebulę, drobno posiekany czosnek i szklankę żurku instant. Jak mięso zmięknie, dodaj śmietanę i ponownie zagotuj. Zupę wlej do miseczki i udekoruj kleksem ze śmietany i małą gałązką pietruszki.

Lekki pasztet drobiowy

Składniki:

  • ćwiartka i udko z indyka
  • 200 g wątróbki drobiowej
  • jedna duża marchewka
  • średnia cebula
  • 3 łyżki stołowe bułki tartej
  • liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Mięso z indyka i wątróbkę dokładnie umyj i oczyść. Wrzuć mięso do średniego garnka, zakryj wodą i dodaj listek laurowy. Jak mięso zmięknie, wrzuć pokrojoną na ćwiartki cebulę, oraz startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Gotuj do miękkości, a następnie wyjmij wszystkie składniki i odstaw do wystudzenia. Rozgrzej piekarnik do temperatury około 200 stopni. Następnie zmiel mięso wraz z warzywami w maszynce do mięsa, najlepiej dwukrotnie. Dodaj bułkę tartą i dopraw do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przygotuj foremkę – keksówkę, której wnętrze wysmaruj tłuszczem, obsyp bułką tartą i wyłóż do niej pasztet. Piecz przez około 45, do 60 minut. Aż pasztet uzyska lekko przypieczoną, złocistą skórkę.

Mazurek serowy

Składniki na ciasto:

  • 3 łyżki stołowe masła
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 100 g białego sera
  • 200 g mąki pszennej
  • jedno duże jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na pomadę:

  • 100 g masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • pół szklanki mleka w proszku
  • 2 łyżki stołowe gorącej wody
  • kilka kropli aromatu rumowego

Składniki do dekoracji:

  • polewa czekoladowa instant
  • migdały łuskane
  • kilka ćwiartek mandarynki

Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto zagnieć ze sobą i rozwałkuj na kwadrat o wymiarach 20 × 20 centymetrów. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ciasto przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą i równomiernie nakłuj je widelcem.
W małym rondelku, na bardzo wolnym ogniu rozpuść wszystkie składniki na pomadę. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta polej je pomadą, równomiernie rozprowadź i udekoruj według uznania.