Zdrowe i lekkie Święta Wielkanocne z maluchem.
Święta Wielkanocne już tuż-tuż a Ty zastanawiasz się co podać swojemu kilkulatkowi? Jakie potrawy wielkanocne będą najlepsze i najzdrowsze dla Twojego malucha? Poniżej przedstawiamy kilka naszych propozycji, które z pewnością urozmaicą wielkanocny stół, sprawią Wam wiele rodzinnej radości podczas ich przyrządzania, a przede wszystkim będą wspaniale smakować. Nasze świąteczne przepisy dla malucha są zbiorem lekko zmodyfikowanych dań wielkanocnych dla dorosłych, ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a składniki są bardzo przystępne cenowo. Zaskoczysz się, jak lekkie i zdrowe są to potrawy, gdyż to zupełnie inna perspektywa kulinarna dla Świąt Wielkanocnych, bez mdłego majonezu i ogromnej ilości jajek.
Świąteczne przepisy dla malucha:
- Duszone polędwiczki z królika;
- Wielkanocny żurek drobiowy;
- Lekki pasztet drobiowy;
- Mazurek serowy;
Duszone polędwiczki z królika
Składniki:
- 300 g polędwiczki z królika
- 100 ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki masła
- 2 młode cebulki dymki
- łyżka stołowa śmietanki 30%
- 2 średnie dojrzałe pomarańcze
Przygotowanie
Polędwiczki dokładnie umyj i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Cebulkę umyj, obierz ze skórki i drobno posiekaj, dodaj do polędwiczek i zalej bulionem. Duś przez około 15 minut pod przykryciem i wyciągnij mięso. Nie doprowadź do zbyt długiego duszenia, gdyż mięso stanie się twarde i gumowe. Pomarańcze umyj, z jednej z nich zetrzyj pomarańczową część skórki na tarce o drobnych oczkach, następnie obie obierz i pokrój tak, aby było jak najwięcej miąższu, bez białych błonek. Do bulionu dodaj łyżkę śmietanki, pokrojone pomarańcze i skórę. Gotuj przez około 5, do 8 minut mieszając co jakiś czas. Polędwiczki pokrój w plasterki, ułóż na talerzu i polej sosem. Idealnym dodatkiem do polędwiczek będzie lekka sałatka na bazie sałaty lodowej i świeżych warzyw.
Wielkanocny żurek drobiowy
Składniki:
- średnie skrzydełko drobiowe
- 2 marchewki
- średnia pietruszka
- ćwiartka selera
- 2 ziemniaki
- duża cebula
- ząbek czosnku
- szklanka żurku instant
- pół szklanki śmietany 12%
- listek laurowy
- kilka kuleczek ziela angielskiego
- sól, pieprz, majeranek
- natka pietruszki do przystrojenia
Przygotowanie
Mięso i warzywa dokładnie oczyść, obierz jarzyny i wrzuć wszystko do średniego garnka i zalej wodą. Dodaj listek laurowy i kuleczki ziela angielskiego. Dodaj przypaloną nad palnikiem cebulę, drobno posiekany czosnek i szklankę żurku instant. Jak mięso zmięknie, dodaj śmietanę i ponownie zagotuj. Zupę wlej do miseczki i udekoruj kleksem ze śmietany i małą gałązką pietruszki.
Lekki pasztet drobiowy
Składniki:
- ćwiartka i udko z indyka
- 200 g wątróbki drobiowej
- jedna duża marchewka
- średnia cebula
- 3 łyżki stołowe bułki tartej
- liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Mięso z indyka i wątróbkę dokładnie umyj i oczyść. Wrzuć mięso do średniego garnka, zakryj wodą i dodaj listek laurowy. Jak mięso zmięknie, wrzuć pokrojoną na ćwiartki cebulę, oraz startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Gotuj do miękkości, a następnie wyjmij wszystkie składniki i odstaw do wystudzenia. Rozgrzej piekarnik do temperatury około 200 stopni. Następnie zmiel mięso wraz z warzywami w maszynce do mięsa, najlepiej dwukrotnie. Dodaj bułkę tartą i dopraw do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Przygotuj foremkę – keksówkę, której wnętrze wysmaruj tłuszczem, obsyp bułką tartą i wyłóż do niej pasztet. Piecz przez około 45, do 60 minut. Aż pasztet uzyska lekko przypieczoną, złocistą skórkę.
Mazurek serowy
Składniki na ciasto:
- 3 łyżki stołowe masła
- 2 łyżki stołowe cukru
- 100 g białego sera
- 200 g mąki pszennej
- jedno duże jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na pomadę:
- 100 g masła
- pół szklanki cukru pudru
- pół szklanki mleka w proszku
- 2 łyżki stołowe gorącej wody
- kilka kropli aromatu rumowego
Składniki do dekoracji:
- polewa czekoladowa instant
- migdały łuskane
- kilka ćwiartek mandarynki
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto zagnieć ze sobą i rozwałkuj na kwadrat o wymiarach 20 × 20 centymetrów. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Ciasto przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą i równomiernie nakłuj je widelcem.
W małym rondelku, na bardzo wolnym ogniu rozpuść wszystkie składniki na pomadę. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta polej je pomadą, równomiernie rozprowadź i udekoruj według uznania.