Przekąska z muszelek makaronowych

Wszelkiego rodzaju przyjęcia w gronie rodziny lub najbliższych przyjaciół raczej nie mogą obejść się bez pewnego rodzaju przekąsek. Wykonywane są one samodzielnie lub też zamawianie w cateringu, a znaleźć się w nich mogą przekąski tematyczne, na przykład meksykańskie nachosy z guacamole lub mini burrito czy też wytrawne deski serów z winogronami, paszteciki z ciasta francuskiego albo też ładnie podane szynki, sałatki wszelkiego rodzaju. Zazwyczaj te ostatnie serwowane są w miskach, czy jednak zawsze musi tak być? Niekoniecznie! Warto do ich podania użyć dużych muszli makaronowych conchiglioni – będą ładnie prezentowały się na stole i stanowić idealną przekąskę na jeden raz.

Makaron inny niż reszta

To, co wyróżnia makaron muszli spośród innych makaronów, to nie tylko kształt kojarzący się z wizytami na plaży, co jego wielkość. Duże muszle stanowią bowiem odpowiednią powierzchnię, którą można wypełnić nadzieniem, jakie tylko przyjdzie do głowy osobie, która ich użyje.

Najczęściej serwowane są w nich wszelkiego rodzaju sałatki, które zachowują wewnątrz muszli swoją konsystencję i po prostu ładnie się prezentują. Przez taką aparycję przyciągają wzrok, a że człowiek najpierw je oczami, można liczyć na to, że tak podana przekąska bardzo szybko zniknie ze stołu, choć nie jest niczym nadzwyczajnym.

Idealne na jeden raz

Sałatka podawana w muszlach makaronowych to także korzyść podczas konsumpcji – jedna sztuka stanowi idealną porcję dla kogoś, kto chciałby jedynie skosztować sałatki, a przy tym nie obrazić osoby, która ją szykowała, nakładając sobie za mało. Jest to też wygodny sposób, gdyż tak podana sałatka nie ubrudzi aż tak talerza, na którym zmieści się więcej innego rodzaju przekąsek.

Jak przygotować to małe danie? Przepis jest banalny, a zachwyci i sprawi, że przekąska zniknie w mgnieniu oka, a warzywa z sałatki można potraktować jako jedną z pięciu zalecanych porcji i zrobić coś dla swojego zdrowia.

Składniki:

  • 15 dag chudej szynki
  • 3 jajka
  • 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
  • 1 ogórek zielony
  • 1 papryka czerwona
  • 5 rzodkiewek
  • 10 dag żółtego sera
  • 20 sztuk makaronu muszle
  • 1 pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie

Wędlinę, ogórek i paprykę pokroić w kostkę, przełożyć do dużej miski. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, pokroić w kostkę. Ser żółty i rzodkiewki potrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać odsączoną kukurydzę oraz drobno posiekany koperek. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać.
Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem, dokładnie wymieszać.
Makaronowe muszle ugotować według przepisu producenta. Ostudzić i nafaszerować sałatką.

W przypadku, gdyby muszle pozostały, należy przechowywać je w zamkniętym pojemniku lub przykryte folią, by makaron nie zeschnął.