Każdy wie, że śniadanie jest posiłkiem, którego nie należy pomijać w ciągu dnia, jeżeli chce się rozpocząć go z odpowiednią dawką energii. Inaczej sprawa ma się u najmłodszych — to rodzice i opiekunowie muszą o nie zadbać. W zależności od wieku śniadanie różni się u dzieci, dobrze jest wiedzieć, co zaserwować rocznemu dziecku, by jego posiłek był odpowiednio zbilansowany i smaczny.
Dlaczego śniadanie jest takie ważne dla dzieci?
Inaczej niż dorośli, których organizmy osiągnęły już swój maksymalny wzrost i rozwój, roczne dzieci dopiero rozpoczynają ten proces, dlatego istotne jest podawanie im śniadania jako pierwszego posiłku dla dostarczenia szeregu witamin i minerałów potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania i wzrostu.
Pierwszy posiłek powinien dostarczyć dziecku 25% dziennego zapotrzebowani na energię. Pozwoli to na aktywne rozpoczęcie dnia, jak też wpłynie na wzrost poziomu cukru we krwi, który po godzinach snu jest u malca bardzo niski. Cukier to paliwo dla mózgu, dlatego musi być dostarczany także najmłodszym.
Co na śniadanie dla rocznego dziecka?
Wśród produktów spożywczych można wymienić kilka, po które warto sięgać najczęściej, szykując śniadanie dla roczniaka. W grupie tej znajduję się między innymi:
- biały ser — źródło białka, można przygotować z niego twarożek z dodatkiem warzyw: rzodkiewki i szczypiorku,
- kaszki — najczęściej wzbogacane witaminami i minerałami, są łatwe i szybkie do wykorzystania w kuchni,
- naturalne kasze i płatki — znajduje się w nich błonnik pokarmowy, który wspomaga pracę układu pokarmowego,
- mleko — to zwykłe sprawdza się w przypadku malucha, który skończył pierwszy rok i starszego, dostarcza białko i wapń potrzebne do prawidłowego rozwoju kości.
Zdrowe śniadanie dla rocznego dziecka
Skoro jasne jest, że pierwszy posiłek w ciągu dnia dla dwunastomiesięcznego malca musi być zbilansowane, warto wyuczyć w sobie umiejętność łączenia produktów tak, by dostarczyć młodemu organizmowi tego, co potrzebuje na tym etapie rozwoju. Wykorzystywane w szykowaniu śniadania składniki powinny zawierać białko, węglowodany i tłuszcze, a także ważne mikroelementy.
Proponowane dania to te, które łączą wymienione cenne części składowe w coś pożywnego i smacznego. Sięgając po wymienione powyżej kasze i płatki oraz łącząc je z mlekiem, dziecku dostarczona zostanie spora ilość białka, jak też cukrów złożonych, które wyzwolą w nim energię.
Dobrze jest sięgać po produkty, które mają w sobie białko i tłuszcze, a przy tym wolniej się trawią. Sprawi to, że malec przez dłuższy czas nie będzie czuł głodu. Dla takiego efektu wystarczy śniadanie skomponować, bazując na jajkach i nabiale. Do nich dobrym dodatkiem będzie podanie warzywa, na przykład pomidora lub ogórka, co dostarczy również witaminy. Przy zdecydowaniu się na stworzenie twarożku, można dodać do niego owoce — świeże albo mrożone — dzięki czemu danie będzie słodkie w naturalny sposób.
Śniadanie dla rocznego dziecka bez mleka
Jeżeli wiadome jest, iż dziecko nie toleruje mleka, lub jeśli nie chce się go jeszcze podawać, można stworzyć śniadanie bez jego udziału. Skaza białkowa i uczulenie na mleko nie zawężają bowiem zbytnio pola tego, co można podać jednorocznemu malcowi na śniadanie.
Najprostszym rozwiązaniem w takiej sytuacji jest podanie jako posiłek kanapek, na które składać się będzie bezmleczne pieczywo, zdrowy tłuszcz — oliwa z oliwek w miejsce masła — oraz lubiane przez dziecko warzywa czy też pasta jajeczna. Powinno być ich tyle, by pobudzić organizm, jednak nie zapchać żołądka zbyt dużą ilością.
Kolejną propozycją jest przyrządzenie potraw z jaj — najlepiej przepiórczych — na przykład omlecików bez dodatku mleka, jajek na twardo lub miękko, jajecznicy. Do każdego z nich nadaje się użycie warzyw, co jeszcze bardziej podbije wartość odżywczą całości i wspomoże rozwój dziecka.
Gdy po głowie chodzi przygotowanie śniadania w słodszej wersji i nadal bez użycia mleka, można stworzyć dla malca budyń z kaszy jaglanej. Podczas jego tworzenia używa się wody, a naturalny cukier pochodzi z wykorzystania daktyli lub suszonych śliwek oraz odrobiny prawdziwego miodu.
Śniadanie dla rocznego dziecka — czego unikać?
Tym, z czym nie należy łączyć śniadania przeznaczonego dla dwunastomiesięcznego malca, jest szybkość i wybór małowartościowych produktów. Zakupienie drożdżówki i soku to zaledwie chwila, co pozwala na zaoszczędzenie czasu, jednak nie jest w stanie dostarczyć dziecku tego, co jest mu potrzebne do prawidłowego rozwoju i wzrostu. Takie działanie może natomiast uzależnić je od cukru, którego zacznie się domagać w większości posiłków.
Nie jest też dobrym sposobem podawanie tylko i wyłącznie słodkiego śniadania w postaci tostów z dżemem czy kremem czekoladowym. Oczywiście ważne jest podniesienie poziomu cukru po godzinach snu, jednak powinny wpływać na nie cukry złożone, nie te proste, które znaleźć można w wymienionych produktach.
Tak małemu dziecko nie posłuży również podawanie na śniadanie dań ciężkostrawnych — zwłaszcza smażonych. Nie powinny być one również zbyt słone, pozbawione błonnik pokarmowego. Należy pamiętać, iż podstawą jest bilans wszystkich wartości odżywczych, a taka dieta pozwoli maluchowi na rozwój.