Placki gryczane

Placki są nieodłączną częścią diety wielu osób. W wersji najbardziej powszechnej – ziemniaczanej – jedzone są w całej Polsce. Na słodko posypane cukrem czy też w wersji wytrawnej: z gulaszem lub sosem grzybowym. Ale czy można zastąpić je czymś, co nie sprawi, że przestaną być dobre? Tutaj z pomocą może przyjść użycie zamiast mąki pszennej gryczanej, a cieszyć można się plackami w nieco innej, być może nawet zaskakującej dla podniebienia wersji.

Przyjemna zmiana na zdrowie

Niektórym wydawać się może, że zastąpienie mąki pszennej inną sprawi, że coś ulegnie zmianie w smaku czy też w strukturze ciasta na placki – nic takiego nie ma miejsca, a taki substytut może mieć dobry wpływ na organizm.

Mąka gryczana ma bowiem niski indeks glikemiczny – jest środkiem regulującym poziom cukru we krwi. Nie zawiera w sobie glutenu, jest więc idealna także dla osób go nietolerujących. Dzięki temu nie będą musiały rezygnować całkowicie z jedzenia tego dania. Do tego jest dobrym źródłem białka, dlatego polecana jest również wegetarianom. Ma także wysoki poziom magnezu niezbędnego dla organizmu.

Przy tak licznych zaletach warto na jej bazie stworzyć pyszne placki i cieszyć się nie tylko zdrowiem, ale i nowym przepisem, który może pozostać stałą częścią domowej książki kucharskiej.

Składniki na około 16 placków:

  • 1 szklanka mąki gryczanej – 180 g
  • ½ szklanki mleka
  • ½ szklanki wody
  • 15 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży suchych
  • 1 średnie jajko
  • 1 łyżka cukru
  • szczypt soli
  • olej roślinny lub masło klarowane do smażenia

Przyjęta pojemność szklanki 250 ml.

Przygotowanie

  • Do miski wlać pół szklanki mleka i pół szklanki wody. Można też dać wyłącznie szklankę mleka lub wodę zastąpić wodą gazowaną. Łącznie potrzebne jest 250 ml płynu.
  • Wbić jedno średniej wielkości jajko. Dodać łyżką cukru i szczyptę soli.
  • W misce umieścić również 15 g świeżych drożdży lub 5 g drożdży suchych (niecała saszetka). Wsypać szklankę mąki gryczanej.
  • Całość dokładnie wymieszać. Drożdże rozetrzeć z resztą składników. Ciasto będzie rzadkie.
  • Miskę przykryć folią lub wilgotną bawełnianą ściereczką, odstawić na bok blatu kuchennego na dwie godziny. Po tym czasie ciasto na placki zrobi się gęstsze i będzie ładnie buzować.
  • Nagrzać patelnię z grubym dnem. Gdy dobrze się nagrzeje, włożyć łyżkę masła klarowanego lub oleju roślinnego. Poczekać, aż tłuszcz rozpłynie się po powierzchni patelni, następnie kłaść porcje ciasta wielkości placka. Jeden placek to łyżka stołowa ciasta.Smażyć na średniej lub odrobinę niższej niż średnia mocy palnika.
  • Smażyć do zrozumienia, przewrócić na drugą stronę, tę także trzymać na patelni, póki się nie zrumieni. Przekładać na duży talerz. Smażyć do wyczerpania ciasta. Pomiędzy nakładaniem partii placków dodawać tłuszcz.

Placki można podawać na słodko, na przykład z cukrem pudrem, dżemem owocowym, lub na słono, na przykład z sosem grzybowym albo łyżką śmietany i plasterkiem wędzonego łososia.