Naleśniki pomarańczowe

Któż nie zna choćby z nazwy tego cienkiego placka z mąki smażonego na oleju, który można zjeść bez żadnych dodatków, a który i tak smakuje wyśmienicie? Naleśniki, bo o nich tu mowa, nie mają potwierdzonego pochodzenia, jednak już od starożytności spożywane są w różnych zakątkach Ziemi. Czy w ich przypadku także można powiedzieć, że tyle naleśników, ile ludzi? Oczywiście, bo można je przyrządzić pod swój smak, nawet z dodatkiem soku, na przykład pomarańczowego.

Nie tylko na obiad

Naleśniki, danie bardzo łatwe do przygotowania, części z ludzi kojarzy się ze słodkim obiadem, jednak właściwie serwować można je nie tylko w tej wersji – wytrawne także są bardzo dobre i podbijają liczne podniebienia – ale też o innej porze dnia. Sprawdzą się na niedzielne śniadanie czy podwieczorek, nawet jako kolacja, o ile zjedzone będą o rozsądnej porze. Uniwersalność i dostępność potrzebnych produktów sprawia, że naleśniki smażyć można, kiedy tylko przyjdzie na nie ochota, jednak ze względu na dużą zawartość węglowodanów lepiej nie opierać jedynie na nich swojej diety.

Naleśnik z mocą witaminy C

Wersji naleśników na słodko można znaleźć bardzo wiele, ale czy kiedykolwiek, myśląc o jakieś odmianie w ich przyrządzeniu, przyszło do głowy, by użyć do nich czegoś więcej, na przykład świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy? Może to brzmieć odrobinę egzotycznie, ale może nie tylko wpłynąć na smak placków, co na podbicie wartości odżywczych.

Jak wiadomo, pomarańcza jest owocem będącym bardzo dobrym źródłem witamy C. Zawiera w sobie także beta-karoten i witaminy z grupy B, których organizm potrzebuje, warto więc dostarczać mu ich razem z takim smacznym daniem.
Ze względu na naturalną słodycz owoców ciasta na naleśniki nie trzeba w żaden inny sposób dosładzać.

Składniki:

  • szklanka mleka (krowie lub roślinne)
  • dwie pomarańcze
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • wybrane nadzienie: biały serek na słodko, dżem, masło orzechowe, nutella

Przygotowanie

Z obu pomarańczy wycisnąć sok za pomocą wyciskarki do cytrusów. Upewnić się, że w soku nie pozostały pestki, jeśli tak, wyciągnąć je za pomocą łyżeczki.
Dodać mleko, mąkę i jajko, całość bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodać mąki, jeśli za gęste – dodać mleko. Smażyć z obu stron na patelni bez tłuszczu.
Naleśniki smarować wybranym nadzieniem, zwijać w dowolny sposób: w rulon, na cztery lub inny.
Można je także udekorować owocami pokrojonymi w plasterki, na przykład truskawkami, bananami lub też jagodami.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*