Lekki biszkopt z owocami i galaretką

Biszkopt w owocami i galaretką to lekkie i pyszne ciasto, które umili ci poranną kawę w letni dzień.

Dobry biszkopt

Niektórzy kupują gotowy biszkopt do ciasta. Jest to dobre rozwiązanie, jeśli chcemy bardzo szybko zrobić ciasto. Podstawowy przepis zawiera jedynie jajka, cukier, mąkę, ewentualnie szczyptę proszku do pieczenia. W zależności od preferencji, w czasie przygotowania do biszkoptu możesz dodać kilka łyżek kakao. Pamiętaj, aby użyć składników w temperaturze pokojowej, gdyż przez różnicę temperatur biszkopt może popękać. Istotne jest także, by dobrze ubić pianę z białek, gdyż dzięki niej ciasto nie będzie opadać.

Przepis na biszkopt z owocami i galaretką:

Czas przygotowania: 1 godzina
Biszkopt:

  • 4 duże jajka – osobno żółtka i białka
  • 100 g mąki tortowej ( może być pszenna)
  • 60 g zmielonych migdałów
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • Odrobina proszku do pieczenia

Krem:

  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1,5 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wierzch:

  • 2 galaretki w proszku ( o dowolnym smaku, w zależności od owoców)
  • Owoce – jagody, truskawki, na cokolwiek masz ochotę.

Dodatkowo

  • 2 łyżki z soku cytryny i 60 ml wody do nasączenia biszkoptu.( możesz także użyć zaparzonej kawy)
  • Tortownica o średnicy 25 cm.

Przygotowanie:

  • Nastaw piekarnik na 160 stopni na funkcji termo obieg.
  • Zacznij od przygotowania biszkoptu. Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i zmieszaj ze zmielonymi migdałami.
  • Ubij białka na sztywną pianę, następnie stopniowo wsyp cukier, cukier waniliowy i mieszaj. Masa powinna być gęsta.
  • Dodaj żółtka do białek i ucieraj mikserem aż do powstania jednolitej masy.
  • Do masy jajecznej przesiej mąkę z migdałami i wymieszaj łyżką. Przełóż ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj biszkopt, najlepiej za pomocą specjalnego narzędzia i wstaw do piekarnika na około 30 minut. Idealny biszkopt ma złotobrązowy kolor.Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i pozostaw, aż całkowicie ostygnie.
  • Galaretki wsyp do rondelka i zalej gorącą wodą. Mieszaj, aż galaretka się rozpuści, a potem poczekaj, by ostygła.
  • Nasącz upieczony biszkop odrobiną wody lub kawy.
  • W misce utrzyj ze sobą masło, ekstrakt waniliowy i budyń, dolej mleko. Dobrze wymieszaj składniki.
  • Wyłóż krem na blaszce i wyrównaj. Na wierzchu poukładaj owoce i zalej je galaretką.
  • Wyrównaj ciasto i wstaw do lodówki na całą noc.

Smacznego!