Biszkopt z jabłkami

Szukasz pomysłu na pyszny deser, którym zachwyci się nawet największy niejadek? A może szukasz inspiracji na smakowitą przekąskę dla ukochanego? Z pewnością zachwyci Cię nasz biszkopt z jabłkami. To lekkie ciasto o konsystencji, która rozpływa się w ustach – prawdziwe niebo dla smakoszy, którzy cenią aksamitną delikatność deserowych smakołyków!

Biszkopt z jabłkami – pomysł na szybki deser

Jeżeli nie lubisz spędzać w kuchni całego popołudnia, to ciasto biszkoptowe z jabłkami będzie doskonałym pomysłem na smaczny podwieczorek. Jest niezwykle proste w przygotowaniu. Nie musisz być mistrzem wypieków – z przygotowaniem tego ciasta z pewnością sobie poradzisz. Nie zrujnuje ono Twojego domowego budżetu. Wszystkie niezbędne składniki są tanie i kupisz je w każdym sklepie spożywczym. Wypróbuj nasz przepis, a zakochasz się w cieście biszkoptowym z jabłkowym nadzieniem. Od tej pory będzie to ulubiony deser Twoich najbliższych!

Jak przygotować biszkopt z jabłkami?

Przygotowanie ciasta biszkoptowego z jabłkami jest bardzo proste. Jeżeli chcesz ułatwić sobie zadanie, to skorzystaj z niezwykle pomocnych kuchennych akcesoriów. Przyda się mikser kuchenny, który wykorzystać m.in. do ubijania jajek. Zanim zaczniesz przygotowywać ciasto, upewnij się, że masz pod ręką wszystkie niezbędne składniki.

Lista składników na ciasto biszkoptowe:

  • Jajka – 5 lub 6 sztuk (w zależności od wielkości jajek)
  • Cukier – 1,5 szklanki (jest to wartość orientacyjna – jeżeli jabłka są słodkie, dodaj mniej cukru, w przypadku jabłek kwaśnych cukru możesz dodać nieco więcej)
  • Mąka pszenna – 2 szklanki
  • Proszek do pieczenia – łyżeczka z dużym czubem lub dwie płaskie łyżeczki
  • Jabłka – ok 3/4 – 1 kg (najlepsze będą te odmiany jabłek, które łatwo się prażą)

Zacznij od starannego umycia jabłek. Następnie dokładnie je obierz (możesz w tym celu wykorzystać niewielki nożyk lub specjalną obieraczkę do jabłek). Pamiętaj, aby wykroić gniazda nasienne. Tak przygotowane jabłka pokrój na plasterki. Jajka wbij do miski (same białka), dosyp szczyptę soli i przy pomocy miksera ubijaj, aż powstanie z nich sztywna piana. Pod koniec ubijania zacznij stopniowo dosypywać cukier. Gdy cukier zmiesza się z pianą, dokładaj po jednym żółtku i miksuj na nieco mniejszych obrotach miksera. Następnie dosypuj po łyżce mąki i starannie wymieszaj masę.

Przygotowaną masę przełóż do tortownicy (lub na blachę), którą wcześniej wyłóż papierem do pieczenia. Na górze ułóż pokrojone jabłka. Tortownicę (blachę) włóż do piekarnika. Musi on być nagrzany do 180C. Gotowe ciasto możesz wyjąć z piekarnika już po ok. 40 minutach.